Liečivý minerálny prameň z hĺbky 2000m.

Rozpoznateľný pre svoj typický zápach z dôvodu vyššieho obsahu síry. Voda si vyslúžila prezývku od miestnych – „vajcovka“. Vhodná na žalúdočné choroby, katary horných ciest dýchacích a mnohé ďalšie. Odporúča sa piť ráno a večer 2 decový pohár pred jedlom.

Viac informácií o minerálnom prameni „Vajcovka“

 


 

Silthera – unikátna minerálna voda.

Minerálna voda Silthera neprináša len uhasenie smädu, ale aj množstvo zdravotných výhod. Vysoký obsah horčíka a nízky obsah sodíka sú ideálnou kombináciou pre zdravý životný štýl a odbúranie stresu. Pravidelné pitie tejto minerálnej vody podporuje pružnosť pleti, pevnosť nechtov, lesk vlasov a celkovú vitalitu.

Viac informácií o Silthera

 


 

Kúpeľné oblátky do ruky.

Prvé zmienky o kúpeľných oblátkach sa datujú z 18. storočia. Sú silnou súčasťou histórie mesta Piešťan. Oblátky sú plnené pestrými plnkami od nugátových, či pochutíte si na trendovo slaných, karamelových, lieskovoorieškových alebo čokoládových.

V areáli   Kúpele Piešťany

 


 

Káva z kaviarne a pražiarne.

Bohatý výber dovážaných káv v pestrej sieti kaviarenských prevádzok, ale aj pražiarní. Pokojné kaviarňové posedenie nie len u partnerov, hotelov Rezortu Piešťany.

Odporúčané v  La Musica Zuckmann Villa

 


 

„Piešťanské bahno“ sladká torta.

Vyšperkovaný recept privedený takmer do dokonalosti servírovaný v Hoteli Thermia Palace. Delikatesa vyskladaná z vajec, cukru, kakaa a mlieka zmiešaná s pudingom, nutelou, rumom, maslom a špeciálnym likérom. Táto mini torta sa podáva s čerstvým ovocím prípadne domácim červeným vínom. Ak si ju chcete vychutnať doma, môžete si ju odniesť v originálnom drevenom balení.

Dostupné v  Thermia Palace

 


 

Pivo lokálnych pivovarov.

Všetci milovníci piva si prídu na svoje pri ľahodnom lokálnom pive. Dostatočne vyplní výber z pomedzi ostatných komerčne známych značiek.

 


 

Voňavý BB puding.

BB puding je skrátka klasika, ktorá sa neodmysliteľne spája s detstvom celých generácií Slovákov. Len málokto z nich však vie, že za zrodom tejto tradičnej maškrty je muž, ktorý sa zaslúžil o budovanie a svetovú slávu piešťanských kúpeľov – Ľudovít Winter.

Viac informácií o BB pudingu

 


 

Tradičné jedlá v piešťanskom regióne a jeho okolí.

Špeciality Piešťan a jeho okolia Vám pripomenú útržky histórie z čias našich starých mám. Vydajte sa na cestu, kde cez chuťové poháriky spoznáte regionálne špeciality, ktoré boli odjakživa súčasťou života lokálnych ľudí. Či už rodiny jedlo spoločne pripravovali, ďakovali za dary prírody, alebo spoločne usadali k jednému stolu.

Táto kulinárska cesta Vás zavedie do tajov tradičných špecialít, kde sa hranice regiónu veľa krát nechcene stierajú.

 


 

Piešťanská fazuľová polievka so širokými rezancami.

Polievka piešťanského regiónu s dlhými, hrubými a širokými slížami (rezancami) obohatená na kolieska nakrájaným petržlenom, pórom, mrkvou a zemiakmi krájaných na väčšie kocky spolu s fazuľou a údeným bravčovým mäsom. Dochutená cesnakom, mletou červenou paprikou a čiernym mletým korením

 


 

Smotánkový báleš s kôprom.

Vhodný k mliečnej polievke. Pečivo z kysnutého cesta, pečené v rúre na 190 °C, mierne pretreté olejom so smotanou a kôprom alebo cesnakom.

 


 

Veľkonočná baba z bravčového mäska.

V niektorých regiónoch nazývaná aj „paska“, či „slepé kura“, podobná svojou výrobou plnke do kurčaťa. Upečená z údeného bravčového mäska, domácej klobásy, údenej slaniny zmiešané žemľami poliatymi mäsovým vývarom a vyšľahanými vajciami. Dochutené mletým čiernym korením a soľou.

 


 

Pečená hus s domácou knedľou.

Osolená hus pečená do chrumkava na 180 °C s tymianom a podliata červeným vínom. Podávaná s knedľami, dusenou červenou kapustou a hruškami.

 


 

Langoš z kysnutého cesta.

Na oleji vyprážané okrúhle placky z kysnutého cesta. Patriace k tradičnej kuchyni južných regiónov, ale aj Trnavského kraja. V dávnych časoch boli langoše pripravované zo zvyškov chlebového cesta, vyvaľkané na plochú placku a pečené na ohni alebo pahrebe. Názov langoš pochádza od slova „láng“, čo znamená plameň.

 


 

Huspenina z bravčového mäsa.

Domáca huspenina ako zdravý liek z bravčového mäsa, očisteného cesnaku, mrkvy dochutená čiernym korením a soľou. Servírovaná s octom a cibuľou, ideálne obohatená a dozdobená medvedím cesnakom.

 


 

Skalický trdelník „Trdlo“.

Tradičná sladká dobrota z kysnutého cesta v legendárnom rúrovitom tvare. Recept priniesol kuchár zo Sedmohradska (územie v Rumunsku), ktorý sa usídlil v Skalici s generálom vo výslužbe – Józsefom Gvadányim.

 


 

Šamrolky voňavé trubičky.

Krehké maslové cesto, ktoré pripomína lístkové, potreté žĺtkom a pečené pri 200 °C asi 20 minút. Po vychladnutí sú plnené sladkou bielkovou penou a posypané práškovým cukrom.

 


 

Fotografie: Marek Eštočin, Emre Gencer & Bence Boros z Unsplash.com, Recepty: TTSK Recepty trnavského kraja a piešťanská Hotelová akadémia